Elképesztő! Tények és hazugságok a kvótanépszavazásról
2016. szeptember 30. írta: baloghmark

Elképesztő! Tények és hazugságok a kvótanépszavazásról

Avagy hogyan lehet eladni a hazugságot igazságként

Szeptember 27-én a Századvégtől kikerült egy videó, mely a Tények és hazugságok a kvótanépszavazásról címet viseli. Míg az ellenzék csak 'Orbánozik' meg a gyűlöletkapmányt egy más formájában műveli, addig összeszedjük, miben nem állít igazat az alig 4 perces videó.

1. Kötelező betelepítési kvótáról szavazunk az EU 2015/1601 Európai Tanács határozata alapján.

Sajnos az bátran elmondható, hogy bármire lehet hivatkozni, úgysem néz senki utána a dolgoknak. A határozat IDE KATTINTVA olvasható. Akinek nincs kedve 15 oldalt végigböngészni, összefoglaljuk röviden a határozatot és annak fontos tudnivalóit.

Először is tisztázzuk, hogy mi fán terem az Európai Tanács. Ők határozzák meg az EU irányvonalát, viszont nem vitat és NEM fogad el uniós jogszabályokat! Tehát a határozat egy irányelv, de senkire nem kötelező érvényű! Így a népszavazás ilyen értelemben felesleges. Az Európai Tanács tagjai egyébként az uniós tagállamok állam és kormányfői.

Akik elfogadhatnak határozatokat az az Európai Unió Tanácsa. A kettő nem egy és ugyan az és ezt gyakran össze is keverik. Tagjai a tagállamok miniszterei akik az adott kérdéskörnek megfelelően kerülnek delegálásra (pl. pénzügyi kérdésekben a pénzügyminiszterek). Ők már az EU Parlamenttel megvitatnak és el is fogadnak jogszabályokat. Egyet azonban ne feledjünk: minden esetben van magyar döntéshozó delegálva!

europai_tanacs_20160930.jpg

Ennek megfelelően az első állítást cáfolhatjuk is, nincs kötelező betelepítési kvóta, itt csak egy javaslat és iránymutatás került meghatározásra! Kötelező érvényű döntés vagy határozat sem az Európai Unió Parlamentjétől, sem az Európai Unió Tanácsától nem született.

2. Kötelező betelepítés

A kvóta nem egyenlő a betelepítéssel! Ha már a 2015/1601-es rendeletre hivatkoznak, akkor értelmezzük pontosan: a kvóta azt jelenti, hogy az adott mennyiségű személyt a tagállamnak kell regisztrálnia, ujjlenyomatot vehet majd dönthet, hogy az adott személyt befogadja-e. Ebben mi a kötelező?

De álljon itt a határozat pontos szövege:

(4) Az Európai Tanács a 2015. április 23-i ülésén többek között úgy határozott, hogy megerősíti a tagállamok egymás iránti szolidaritását és a közös felelősségvállalást, és saját nevében kötelezettséget vállalt a leginkább érintett tagállamoknak nyújtott sürgősségi segély növelésére, annak megvizsgálására, hogy milyen lehetőségek nyílnak a tagállamok közötti önkéntes alapú sürgősségi áthelyezések szervezésére, továbbá arra, hogy az Európai Menekültügyi Támogatási Hivataltól (EASO) csoportokat küld a leginkább érintett tagállamokba a nemzetközi védelem iránti kérelmek közös feldolgozása, és ezen belül a nyilvántartásba vétel és az ujjnyomatvétel közös elvégzése érdekében. 

3. Nincs meghatározva, hogy az országnak hány bevándorlót kell befogadnia.

Ez végre igaz! Mert nem kell egyet sem.

4. Az át nem vett bevándorlók után közel 80 millió megfizetésére kötelezné?

Ilyen határozat, de még javaslat sem született! Ennyi erővel azt is mondhatnánk,hogy ahány bevándorlót nem veszünk át, annyi évig nem jön karácsonykor a Jézuska. 

5. Alkotmányban rögzíthető a népszavazás eredménye

Valóban, csak amennyiben az Unió elfogad egy jogszabályt, az összes tagállamnak úgy kell módosítani a jogszabályát, hogy az összhangban legyen az Uniós jogrenddel. Ergo semmi értelme.

6. A Magyar Kormány azt javasolja, hogy a menekültek kérelmét az uniós határokon kívül bírálják el.

Oszt' a javaslat hun van?

7. Nem igaz, hogy a népszavazás a bevándorlókkal szembeni gyűlöletkeltés eszköze

Az önjáróvá váló gyűlöletkampánynál valóban jól látszik, hogy már nem csak menekülteket, hanem az országhatáron belüli gyűlölet is jelentősen megnövekedett.

Összességében tehát elmondható, hogy a népszavazás kérdése elve értelmetlen, illetve amennyiben lenne is ilyen jogszabály, arról is elmondhatnánk, hogy annak elfogadásában a Magyar Kormánynak is beleszólási és szavazati joga van, volt és lesz. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloghmark.blog.hu/api/trackback/id/tr9911753695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása