Internetadó - Németország a példa?
2014. október 28. írta: baloghmark

Internetadó - Németország a példa?

Nagy felháborodást váltott ki a múlt héten bejelentett internetadó, mely az első javaslat szerint 150 Ft/GB adót rótt volna az előfizetőkre. Később ez a javaslat módosult a tekintetben, hogy maximalizálásra került az adó 700Ft-ban, melyet a Kormány szerint a szolgáltatók fizetnek meg. Persze lehet hinni a mesékben, de talán egyszer ideje lenne felébredni az álomvilágból.

De honnan jött az ötlet?

A kitől kérdésre már jöttek találgatások, de ezzel nem is érdemes foglalkozni. Ez úttal nézzük meg a hőn áhított nyugatot, de azon belül is Németországot.

2010-ben az itthonihoz hasonlóan új adó fizetését terjesztették elő Németországban, ez az úgynevezett TV Adó (TV-Steuer). Az érdekessége az, hogy míg a Magyarországon bevezetni tervezett internetadót a felhasználás után kellene fizetni, Németországban a TV Adót minden háztartásnak kötelező fizetni, még akkor is ha a lakásban nincs TV készülék!

deutsche-kinder-bekommen-durchschnittlich-590-euro-taschengeld-im-jahr-.jpg

Az adó mértéke sem figyelmen kívül hagyandó. Míg nálunk a legfisebb tervezet szerint 700 forintban maximalizálják az internetadót, a németek sajátos adóját 17,98 Euróban, azaz mintegy 5555 forintban (309 forintos árfolyammal számolva) állapították meg.

Persze ez nem lehet és ne is legyen mérvadó. Ha a tisztelt Kormány tagjai a nyugati példát szeretné elsajátítani ne fogja vissza magát. De ebben az esetben kérnénk, hogy ne csak az adók tekintetében tegyék meg a Ctrl+C Ctrl+V műveletet, hanem hasonló gazdasági mutatókat is produkáljanak.

Ha Te sem szeretnél adózni az amúgy sem kevés ÁFA mellett, akkor ma este 18:00-kor gyere Te is a József nádor térre!

A bejegyzés trackback címe:

https://baloghmark.blog.hu/api/trackback/id/tr316840073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása